Wybarwianie owoców i ich dojrzewanie

Osiągnięcie wysokich standardów jakościowych wymaganych przez rynek stanowi kluczowy czynnik sukcesu w produkcji owoców i warzyw. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się zmianami biochemicznymi, fizjologicznymi i strukturalnymi, które wpływają na kolor, strukturę, smak i aromat owocu oraz określają ogólną jakość owoców. Nierównomierność dojrzewania może spowodować niższą średnią jakość i znaczne zwiększenie kosztów, głównie w systemach uprawy ze zbiorem ręcznym.

Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry pochodzącego głównie z hydrolizy skrobi lub z rozpadu kwasów organicznych. Miąższ owocu staje się łagodniejszy, dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również rozwojem barwy z powodu rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. Oprócz czynników fizjologicznych, rozwój barwy zależy od wielu czynników środowiskowych, takich jak światło i temperatura. Na przykład światło o długości fali odpowiadającej barwie niebieskofioletowej i ultrafioletowe (UV), zwłaszcza UV-B, jest najbardziej skuteczne w wywoływaniu wybarwienia, a duże różnice temperatur nocnych i dziennych w okresie wybarwiania mogą ten proces spowolnić.

Jak poprawić wybarwienie owoców stosując SUNRED®?

Tradycyjne sposoby zwiększania wybarwienia owocu obejmują stosowanie regulatorów wzrostu uwalniającego etylen, które przyspieszają proces dojrzewania. Etylen odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu. W sadzie niektóre praktyki przed zbiorami, takie jak przycinanie pędów lub stosowanie ściółki odbijającej światło słoneczne, mogą poprawić stan wybarwienia skórki owoców.

SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się jego dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).

Jak działa SUNRED?

SUNRED poprawia rozwój koloru owocu, ponieważ zwiększa intensywność wybarwienia i odsetek powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED wynika z faktu jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem barwy:

1. Nagromadzenie pigmentu: SUNRED sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor (fenyloalanina) jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;

2. Nagromadzenie cukru: SUNRED jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców.

3. Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie SUNRED wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na lepsze przechowywanie owoców.

Jakie są zalety korzystania z programu stosowania preparatu SUNRED?

Dzięki synergicznemu współdziałaniu wszystkich jego składników, SUNRED stymuluje naturalny proces dojrzewania owoców, poprawia stopień dojrzewania, oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców.

Opryskiwanie warzyw szklarniowych lub pod osłonami preparatem SUNRED daje nam kilka możliwości:

1. Ujednolica dojrzewanie owoców w gronie i pomiędzy roślinami, skracając czas zbioru i zmniejszając liczbę zbiorów w okresie dojrzewania;

2. Podnosi poziom cukru w owocach mierzony wg skali Brixa, ponieważ sprzyja akumulacji cukru;

3. Poprawia jednolitość i intensywność wybarwienia;

4. Wzmaga dojrzewanie również w przypadku zbyt małego natężenia światła i braku optymalnej temperatury;

5. Nie zmienia zdolności przechowalniczej owoców

Biostymulatory są stosowane dla polepszenia jakości produkowanych owoców.

Utrzymanie metabolizmu roślinnego w fazie zawiązywania i wzrostu owoców przygotowuje roślinę do optymalnego i jednolitego dojrzewania owoców.

Folicist® to bioaktywator kwitnienia i zawiązywania owoców zawierający ekstrakty roślinne, które wywołują jednorodność kwitnienia i zawiązywania owoców przez stymulowanie procesów biosyntezy rośliny i łagodzenie stresu z powodu intensywnej aktywności metabolicznej.

NOV@ ® jest specjalistycznym produktem do stosowania w fertygacji lub w opryskach nalistnych w celu pobudzenia zdolności pobierania i wchłaniania substancji odżywczych przez korzenie, oraz sprzyja rozwojowi i powiększaniu owoców. NOV@ pozwala uzyskać bardziej zrównoważone rośliny, a przez to jednorodne i większe owoce.

Zintegrowane podejście do nawożenia roślin obejmujące stosowanie biostymulatorów takich jak SUNRED®, Folicist ®i NOVA® może znacznie poprawić jakość produkcji owoców i warzyw, a tym samym pomóc producentom zaspokoić oczekiwania rynku.