Osiągnięcie wysokich standardów jakościowych wymaganych przez rynek stanowi kluczowy czynnik sukcesu w produkcji owoców i warzyw. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się zmianami biochemicznymi, fizjologicznymi i strukturalnymi, które wpływają na barwę, strukturę, smak i aromat owocu oraz określają ogólną jego jakość. Nierównomierność dojrzewania owoców może spowodować niższą średnią ich jakość i znaczne zwiększenie kosztów, głównie w uprawie ze zbiorem ręcznym.
Wybarwianie i dojrzewanie owoców
Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry pochodzące głównie z hydrolizy skrobi i rozpadu kwasów organicznych. Miąższ owocu staje się łagodniejszy dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również wybarwianiem się ich skórki na skutek rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. Oprócz czynników fizjologicznych intensywność barwy zależy od wielu czynników środowiskowych, takich jak światło i temperatura.
Jak poprawić wybarwienie owoców zachowując dobrą jakość przechowalniczą?
Tradycyjne sposoby poprawiające wybarwienie owocu obejmują stosowanie regulatorów wzrostu. Uwalniają one etylen, co przyspiesza dojrzewanie. Odgrywa on kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu. W sadach niektóre zabiegi przed zbiorem owoców, takie jak przycinanie pędów lub rozkładanie pod koronami drzew ściółki odbijającej światło słoneczne, mogą poprawić wybarwienie owoców.
SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem korzystnie wpływającym na wybarwianie się owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).
Jak to działa?
SUNRED® zwiększa intensywność wybarwienia owocu i powierzchnię pokrytą rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED® wynika z jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i powstawaniem rumieńca:
- Nagromadzenie pigmentu: SUNRED® sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza związków działających zarówno jako prekursor (fenyloalanina), jak i aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu.
- Nagromadzenie cukru: SUNRED® jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne jako źródło energii i węgla, niezbędne w pierwotnym metabolizmie owoców.
- Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED® sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie wpływa pozytywnie na jędrność dojrzewających owoców oraz na ich przechowywanie.
Jak wygram z konkurencją?
Dzięki synergicznemu współdziałaniu wszystkich swoich składników SUNRED® stymuluje naturalny proces dojrzewania owoców oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców. Opryskiwanie drzew na dwa tygodnie przed zbiorem owoców preparatem SUNRED® w dawce 5 l/ha przynosi szereg korzyści:
- poprawia jednolitość i intensywność wybarwienia owoców;
- ujednolica dojrzewanie owoców w koronie i pomiędzy drzewami, skracając czas zbioru;
- wspomaga wybarwianie również w przypadku zbyt małego natężenia światła i braku optymalnej temperatury;
- poprawia smak owoców, gdyż wpływa na zwiększenie zawartości cukru w owocach;
- nie zmienia zdolności przechowalniczej owoców ani ich podatności na choroby.
W sytuacjach wyjątkowo niekorzystnych dla wybarwienia owoców można powtórzyć zabieg preparatem SUNRED® jeszcze na tydzień przed ich zbiorem.
Interesujący jest także wpływ antocyjanów na zdrowie człowieka. Chociaż od dawna w medycynie ludowej przypisywano antocyjanom właściwości lecznicze, to jednak współczesna medycyna zwróciła uwagę na farmakologiczne właściwości tych związków stosunkowo niedawno. W ostatnich latach rozpoczęto badania naukowe nad leczniczymi właściwościami poszczególnych antocyjanów. Niektóre z tych właściwości zostały już potwierdzone i tak np. stwierdzono, że antocyjany występujące w borówce kanadyjskiej chronią przed chorobami układu krążenia, a dieta w nie bogata może zapobiegać otyłości i cukrzycy. Obserwuje się także leczniczy wpływ antocyjanów z owoców borówki czarnej oraz czarnej porzeczki na wzrok.
Dzięki synergicznemu współdziałaniu wszystkich swoich składników SUNRED® stymuluje naturalny proces dojrzewania owoców oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców. Przysłowiową wisienką na torcie jest fakt, że preparat jest produkowany na bazie naturalnych składników dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i zwierząt, a także dla owadów i środowiska naturalnego.
dr Anna Fontana
ukończyła Wydział nauk rolniczych na Uniwersytecie w Mediolanie we Włoszech.
Tytuł doktora obroniła na Uniwersytecie w Jenie (Niemcy)